Усилията за удължаване на временното зависят от екстремистката групировка, която трябва

...
Усилията за удължаване на временното зависят от екстремистката групировка, която трябва
Коментари Харесай

Хамас търси десетки заложници, държани от други групи в Газа, за да ги освободи

Усилията за удължение на краткотрайното зависят от екстремистката формация, която трябва да открие десетки дами и деца, държани като заложници в Газа от цивилни и други банди . Това съобщи министър-председателят на Катар, представен от " Файненшъл таймс ".

Започналата в петък четиридневна пауза във войната с посредничеството на страната от Персийския залив би трябвало да завърши след днешния ден. Като част от договорката ислямистката формация се съгласи да освободи 50 дами и деца. В подмяна Израел позволи доставката на увеличена помощ в обсадената линия Газа и реши да освободи 150 палестинци, държани в израелски затвори.

Премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани обаче съобщи, че над 40 други пленени дами и деца, намиращи се в Газа, евентуално не са държани от " Хамас ".

По негови думи примирието може да бъде удължено, стига " Хамас " да успее да употребява паузата в спора, с цел да открие тези заложници. " Ако получат спомагателни дами и деца, ще има удължение ", означи шейх Мохамед. " Все още нямаме ясна информация какъв брой могат да намерят, тъй като една от задачите на паузата е " Хамас " да имат време да потърсят останалите изчезнали хора ".

Шейх Мохамед уточни, че Израел е дал на Катар лист с над 90 дами и деца, хванати по време на офанзивата от 7 октомври, при която бяха убити към 1200 души. Около 240 други пък бяха взети като заложници в следената от " Хамас " линия Газа. Сред другите пленници са израелски бойци и възрастни цивилни.
 Йордания се надява примирието в Газа да продължи
Йордания се надява примирието в Газа да продължи

Сигнали за прекъсване на огъня

Премиерът на Катар съобщи, че Израел е подготвен да удължи краткотрайното помирение, в случай че " има доказателства ", че " Хамас " има още дами и деца за освобождение , " само че нищо повече от това ".

Палестинската формация осведоми Катар, че бойците ѝ не са залавяли цивилни и упрекна за това други въоръжени групи и палестинци, които вилнеят в Южен Израел, изясни шейх Мохамед. При сключването на съглашението за заложниците беше контрактувано, тъй като това беше броят, който " Хамас " уточни, че е съумял да обезпечи, добави той.

Вчера " Хамас " заяви, че се стреми да удължи примирието посредством увеличение на броя на " освободените от пандиза ". Групировката обаче не посочи дали става дума за заложници в Газа или за палестинци в израелски затвори.

Шейх Мохамед съобщи, че Палестинският ислямски джихад - друга войнствена секта в Газа, координира с " Хамас " освобождението на заложници. " Ние желаеме тази война да завърши, с цел да намерим решение за справяне с опасенията на Израел, само че до момента неговото единственото предпочитание да договаря за пауза или преустановяване на огъня е обвързван със заложниците ", разясни шейх Мохамед. По негови думи, в случай че нещата се движат в вярната посока, ще може да стартират договаряния за друга категория заложници.

Откакто съглашението за заложниците влезе в действие в петък, ". Израел пък пусна 117 палестински дами и деца от своите затвори.
 Нетаняху: Военните интервенции ще бъдат възобновени с цялостна мощ
Нетаняху: Военните интервенции ще бъдат възобновени с цялостна мощ

Хамас обаче желае продължение на примирието

Катар изпрати чиновници в Израел и Газа, които да координират дейностите си с двете страни в спора.

Шейх Мохамед, който също е министър на външните работи, предизвести, че неуспехът да се обезпечи дълготрайно преустановяване на огъня би рискувал войната сред Израел и " Хамас " да се популяризира и да дестабилизира " целия район ".

Той разкритикува западните сили, че не оказват по-голям напън върху Израел да приключи сраженията и предизвести, че израелските бомбардировки и обсадата на Газа заплашват да радикализират потомство млади араби.

Шейх Мохамед уточни, че администрацията на американския президент Джо Байдън е била потребна по време на договарянията за заложниците, само че " ние имаме вяра, че има още какво да се направи във връзка с прекратяването на огъня ".

Той прикани тази война " просто да се третира като други спорове " и посочи, че " апелът за преустановяване на огъня по-късно заличаване и убийства в Газа и разселването е обвързване на всички ".

" В района има огромно отчаяние от реакцията на Запада. Да, съгласни сме, че това, което се случи на 7 октомври, беше ужасяваща офанзива, ние осъждаме убийството на цивилни. Ние обаче чакахме от Запада убийството на палестинци да бъде наказано ", акцентира министър председателят на Катар.

" Хамас " освобождава заложници, макар забавянето

Спорът беше позволен след посредничеството на Катар и Египет

" Става въпрос за живот на човешки същества, без значение дали те са палестинци, израелци, украинци или руснаци - които и да са те ", добави той. " И най-малкото, което чакаме, е Западът да се придържа към същите стандарти, същите правила, които е отстоявал в други войни ".

Според него декларираната от Израел цел да унищожи " Хамас " и да изкорени групировката от Газа не е реалистична и това единствено ще подхранва разказа за екстремизъм и радикализация.

" Трябва да имаме политическо решение, което да подсигурява сигурността на палестинския и израелския народ ", настоя той.

Катарският министър председател уточни, че палестинците в Газа и окупирания Западен бряг би трябвало да имат " политически небосвод " за лична страна ; да могат да избират лично управление и да имат единно държавно управление, което да ръководи и двете територии.

Засега обаче " единственият ни проект е да спрем войната ". " Да приказваме за идващия ден, когато убийствата и кланетата не престават, е тъкмо като да поддържаме тази война ", заключи шейх Мохамед. " Силата на гнева и възбудата измежду арабското население в района е невиждана, когато то вижда тези фрагменти, само че никой не прави опит да го спре ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР